Turvallisesti Thaimaassa – Tärppejä Thaimaan matkailijoille hivistä, seksitaudeista, niiden testauksesta ja hoidosta

Ota yhteyttä:

A-luokan reissussa?

Huoletonta lomailua Thaimaassa

Thaimaa on vuodesta toiseen suomalaisten matkailijoiden suosikki. Monelle loma tutussa kohteessa on paras irtiotto arjesta ja hetki, jolloin eletään täysillä eikä murehdita turhia. Matkaillessa nautitaan aurinkoisten päivien ja edullisten juomien lisäksi usein myös seksistä. Seuraa voi löytyä niin yhdeksi yöksi kuin pidemmäksi aikaa.

Kylmien kelien hiipiessä Suomeen mieli matkustaa jo Thaimaan lämpöön. Ennen seuraavaa reissua on hyvä aika käydä hiv-testissä! Suomessa testiin pääsee esimerkiksi omalle terveysasemalle tai Hivpointin toimistolle. Jos haluaa hoitaa testausasiat omassa rauhassa, hiv-kotitesti on siihen hyvä vaihtoehto. Lue lisää hiv-testauksesta täältä >>

Matkoilla voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, ja nyt kun taas riennämme reissuun pitkän tauon jälkeen, on jo ennen reissua hyvä muistutella mieleen pari terveysasiaa: onko hepatiittirokotukset voimassa, entä matkavakuutus vahinkojen ja sairastumisen varalle? Jokainen Thaimaassa vieraillut tuntee paikallisen liikenteen riskit. Vähemmälle huomiolle jää monen matkailuun olennaisesti kuuluva viriili seksielämä. Nautinnolla on kääntöpuolensa: merkittävä osa suomalaisten matkaillessa saaduista hiv-tartunnoista saadaan juuri Thaimaassa, sillä siellä hiv on edelleen paljon yleisempi kuin Suomessa.

Suomalaiset saavat hiv-tartuntoja pääasiassa seksin välityksellä. Hiv ei tartu arkisissa tilanteissa, joten sitä ei voi saada huomaamattaan. Seksissä ilman kondomia voivat tarttua muutkin seksitaudit kuten klamydia, tippuri ja kuppa. Ne eivät välttämättä aiheuta mitään oireita, joten testeissä käyminen on paitsi tärkeää, myös ainoa keino selvittää tilanteensa silloin, kun kondomi ei ole ollut käytössä tai se on hajonnut. Jos seksitautiin viittaavia oireita ilmenee jo matkalla tai lomailee Thaimaassa pidempään, kannattaa testeihin hakeutua paikalliselle klinikalle. Hivpointin Turvallisesti Thaimaassa -sivustolla on listattuna joitakin hyväksi todettuja vaihtoehtoja Pattayalla, Bangkokissa ja Phuketissa. Sinne on koottu myös matkailijalle hyödyllistä tietoa hivistä ja seksitaudeista sekä pep- ja prep-lääkityksistä.

Kondomi jäi käyttämättä, mitäs nyt?

Entä jos havahtuu vasta seksitilanteen jälkeen miettimään hiv-tartunnan mahdollisuutta? Seksitaudit voivat olla oireettomia, mutta voivat silti tarttua eteenpäin. Jos on ollut seksitilanne, jossa tartunnan on voinut saada, kumppania suojataan seksissä asianmukaisesti ja hakeudutaan hiv- ja muihin seksitautitesteihin.

Kun on ollut seksiä ilman kondomia tai kondomi on hajonnut seksin aikana, voi 72 tunnin kuluessa hakea lääkäriltä pep-lääkitystä. Pep on hiv-tartunnan jälkiehkäisyyn tarkoitettu lääkitys, joka on helposti saatavilla Thaimaassa. Lääkityksen teho on sitä parempi, mitä nopeammin se aloitetaan. Matkavakuutuksen tarjoavalta yhtiöltä voi kysyä, korvaako se pep-lääkityksen vai maksetaanko kulut itse.

Uusin keino hiv-tartuntojen ehkäisyyn on prep-lääkitys. Se on hivin ennaltaehkäisyyn tarkoitettu lääkitys seksuaalisesti aktiivisille henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta riski sen saamiseen on huomattava. Jos siis ennen reissua tietää, että toimintaa on tiedossa, voi prep-lääkityksen aloittamisesta keskustella lääkärin kanssa jo Suomessa. Prepiä käytetään lääkärin ohjeen mukaan ja sen käyttöä seurataan säännöllisissä tarkastuksissa ja laboratoriokokeilla. Matkailuun liittyvästä prep-lääkityksestä voi lukea Turvallisesti Thaimaassa -verkkosivulta tai kysyä lisää Hivpointin neuvontapalveluista, jos haluaa selvittää, sopisiko se omaan käyttöön. Prep-lääkityksen voi hakea myös Thaimaasta, mutta on hyvä huomioida, että maiden välisissä suosituksissa ja käytännöissä voi olla pieniä eroja esimerkiksi laboratorioseurannan suhteen.

Pep- ja prep-lääkitysten yleistyessä on tärkeä muistaa, että ne eivät suojaa muilta seksitaudeilta. Klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat hiviä herkemmin niin suuseksissä kuin yhdynnässä. Kondomia käyttämällä voi suojautua seksitaudeilta tehokkaasti. Jos kondomin käyttö on aiemmin tuntunut hankalalta tai epämukavalta, voi olla, että kyseinen malli ei ole ollut sopiva. Kondomeja on saatavilla eri kokoisia ja monen mallisia. Kokeilemalla löytää itselleen sopivan. Liukuvoiteen käyttö lisää nautintoa ja sen avulla voi välttää myös kondomin rikkoutumista.

Minne testiin Suomessa?

Jos Thaimaassa lomailun jälkeen tulee kotona mieleen, pitäisikö käydä hiv- ja seksitautitesteissä, se onnistuu esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa tai sukupuolitautien poliklinikalla. Julkisessa terveydenhuollossa seksitautien testaus ja hoito on maksutonta. Ensimmäiseen hiv-testiin voi mennä noin kuukauden kuluttua, jolloin suuri osa tartunnoista jo näkyy testissä. Testitulos on luotettava kolmen kuukauden kuluttua. Testeihin voi hakeutua, vaikka reissusta olisi jo aikaakin. Maksuttomaan ja nimettömään hiv-testiin pääsee Hivpointin Helsingin toimipisteessä.

Suomessa on myynnissä hiv-kotitesti, joka on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun testeihin pääsy muihin palveluihin on haasteellista. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Pointshopping.fi-verkkokaupasta ja joissakin apteekeissa sitä myydään myös hyllytavarana. Thaimaassakin on myynnissä hiv-kotitesti, mutta se on erilainen kuin Suomessa myytävä, joten sen tarkkuudesta tai luotettavuudesta ei ole varmaa tietoa.

Hivpointin neuvontapuhelimesta voi kysyä hivistä ja seksitaudeista, niiden testaukseen liittyvistä asioista sekä pep- ja prep-lääkityksistä. Neuvontapuhelin 0207465705 palvelee maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9.30-12.00 ja neuvontachat maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 12.00-15.30 (ajat Suomen aikaa).

Testiin Suomessa

Hivpoint tarjoaa Suomessa hiv-pikatestausta. Nimetön ja maksuton testauspalvelu toimii ilman ajanvarausta kaksi kertaa viikossa maanantaisin ja torstaisin, Helsingin toimistolla. Testauksen yhteydessä on mahdollisuus keskustella hivistä, seksitaudeista ja seksuaaliterveydestä. Katso tarkemmat Checkpoint hiv-pikatestauspalvelun aukioloajat täältä.

Saitko uutta tietoa? Jäikö kysyttävää?

Sivua päivitetään lukijoiden toiveiden mukaan. Mielipiteesi voit jättää vastaamalla nopeaan ja nimettömään kyselyyn täällä. Kiitos palautteesta!