Slider

A-luokan reissussa?

Huoletonta lomailua Thaimaassa

Thaimaa on vuodesta toiseensuomalaisten matkailijoiden suosikki. Monelle loma tutussa kohteessaon paras irtiotto arjesta ja hetki, jolloin eletään täysillä eikä murehdita turhia. Matkaillessa nautitaan aurinkoisten päivien ja edullisten juomien lisäksiusein myös seksistä. Seuraa voi löytyä niin yhdeksi yöksi kuin pidemmäksi aikaa. Jollakulla mielessä saattaa ollaedellisiltä reissuilta tuttu vakikaveri, jonka luokse tulee palattua.

Reissaajalle voi matkan aika sattua ja tapahtua kaikenlaista. Jotta voi rennoin mielin keskittyä lomailuun, on terveysasioille hyvä suoda pieni ajatus jo ennen reissua: onko hepatiittirokotukset voimassa, entä matkavakuutus vahinkojen varalle? Jokainen Thaimaassa vieraillut tuntee paikallisen liikenteen riskit. Vähemmälle huomiolle jää monenmatkailuun olennaisesti kuuluvaviriili seksielämä. Nautinnolla on kääntöpuolensa: merkittävä osa suomalaistenmatkaillessa saaduista hiv-tartunnoista saadaan juuri Thaimaassa, sillä siellä hiv on edelleen paljon yleisempi kuin Suomessa.

Suomalaiset saavat hiv-tartuntoja pääasiassa seksin välityksellä. Hiv ei tartu arkisissa tilanteissa, joten sitä ei voi saada huomaamattaan. Seksissä ilman kondomiavoivat tarttua muutkin seksitaudit kuten klamydia, tippuri ja kuppa. Ne eivät välttämättä aiheuta mitään oireita, joten testeissä käyminen on paitsi tärkeää, myös ainoa keino selvittää tilanteensa silloin, kun kondomi ei ole ollut käytössä tai se on hajonnut. Jos seksitautiin viittaavia oireita ilmenee jo matkalla tai lomailee Thaimaassa pidempään, kannattaa testeihin hakeutua paikalliselle klinikalle. Hivpointin turvallisestithaimaassa.fi-sivulla on listattuna joitakin hyväksi todettuja vaihtoehtoja Pattayalla, Bangkokissa ja Phuketissa. Sinne on koottu myös matkailijalle hyödyllistä tietoa hivistä ja seksitaudeista sekä pep- ja prep-lääkityksistä.

Kondomi jäi käyttämättä, mitäs nyt?

Entä jos havahtuu vasta seksitilanteen jälkeen miettimään hiv-tartunnan mahdollisuutta? Kunon ollut seksiä ilman kondomia tai kondomi on hajonnut seksin aikana, voi 72 tunnin kuluessa hakea lääkäriltä pep-lääkitystä. Pep on hiv-tartunnan jälkiehkäisyyn tarkoitettu lääkitys, joka on helposti saatavilla Thaimaassa. Lääkityksen teho on sitä parempi, mitä nopeammin se aloitetaan. Matkavakuutuksen tarjoavalta yhtiöltä voi kysyä, korvaako se pep-lääkityksen vai maksetaanko kulut itse.

Uusin keino hiv-tartuntojen ehkäisyyn on prep-lääkitys. Se on hivin ennaltaehkäisyyn tarkoitettu lääkitys seksuaalisesti aktiivisille henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta riski sen saamiseen on huomattava. Jos siis ennen reissua tietää, että toimintaa on tiedossa, voi prep-lääkityksen aloittamisesta keskustella lääkärin kanssa jo kotimaassa. Prepiä käytetään lääkärin ohjeen mukaan ja sen käyttöä seurataan säännöllisissä tarkastuksissa ja laboratoriokokeilla.

Pep- ja prep-lääkitysten yleistyessä on tärkeä muistaa, että ne eivät suojaa muilta seksitaudeilta. Klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat hiviä herkemmin niin suuseksissä kuin yhdynnässä. Kondomia käyttämällä voi suojautua seksitaudeilta tehokkaasti. Jos kondomin käyttö on aiemmin tuntunut hankalalta tai epämukavalta, voi olla, että kyseinen malli ei ole ollut sopiva. Kondomeja on saatavilla eri kokoisia ja monen mallisia. Kokeilemalla löytää itselleen sopivan. Liukuvoiteen käyttölisää nautintoa ja sen avulla voi välttää myös kondomin rikkoutumista.

Minne testiin Suomessa?

Jos Thaimaassa lomailun jälkeen tulee kotona mieleen, pitäisikö käydä hiv- ja seksitautitesteissä, se onnistuu esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa tai sukupuolitautien poliklinikalla. Julkisessa terveydenhuollossa seksitautien testaus ja hoito on maksutonta. Ensimmäiseen hiv-testiin voi mennä noin kuukauden kuluttua, jolloin suuri osa tartunnoista jo näkyy testissä. Testitulos on luotettava kolmen kuukauden kuluttua. Testeihin voi hakeutua, vaikka reissusta olisi jo aikaakin. Maksuttomaan ja nimettömään hiv-testiin pääsee myös Hivpointin toimipisteissä, jotka sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Suomessa on myynnissä hiv-kotitesti, joka on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun testeihin pääsy muihin palveluihin on haasteellista. Thaimaassakin on myynnissä hiv-kotitesti, mutta se on erilainen kuin Suomessa myytävä, joten sen luotettavuudesta ei ole varmaa tietoa.

Hivpointin neuvontapuhelimesta voi kysyä hivistä ja seksitaudeista, niiden testaukseen liittyvistä asioista sekä pep- ja prep-lääkityksistä. Puhelin palvelee ma-to klo 10-15.30 (Suomen aikaa) numerossa +358207465705. Soittamalla voi varata testiajan Hivpointin toimipisteisiin. Matkailijoita neuvotaan myös numerossa +358406858519 ma-to klo 10-15.30. Maanantaisin Hivpointin nettisivuilla palveleeneuvontachat klo 10-15.30.

Hivpoint.fi.

Slider