Pattaya City

Thaimaan suosituimpia turistikohteita

Pattaya on 145 kilometriä Bangkokista kaakkoon sijaitseva kaupunki Chonburin provinssissa Thaimaassa. Se on yksi Thaimaan suosituimmista turistikohteista ja siellä vierailee vuosittain miljoonia turisteja. Pattaya tunnetaan myös yhtenä suurimmista seksiturismin keskuksista. Pattaya on vuosien mittaan kasvanut niin massiiviseksi matkakohteeksi, että siellä on nykyisin tarjolla lähes kaikkea mitä kuvitella saattaa. Niinpä loma siellä ei ei taatusti muodostu tylsäksi, ja hintataso on varsin alhainen.
Kaupungissa on kirjoilla noin 120 000 asukasta, mutta todellinen väkiluku on paljon suurempi, sillä suurin osa muualta saapuvista työntekijöistä ei tee muuttoilmoitusta. Pattayassa asuu vakituisesti myös suuri määrä ulkomaalaisia ja tämä tekee kaupungista hyvin erinlaisen verrattuna muuhun Thaimaaseen.
Kaupunki vastaanottaa miljoonia turisteja vuosittain, enemmistön ollessa miehiä, vaikka Pattayan mainetta seksiturismin mekkana onkin viime vuosina yritetty parantaa suosimalla perhematkailua. Alueella asuu vakituisesti paljon eurooppalaisia eläkeläisiä ja paljon talven yli oleskelijoita. Sesonkikausi on Marras-Maaliskuu ja tuolloin kaupunki elää hyvin vilkasta aikaa. Pattaya sää on erittäin miellyttävä, Joulukuun keskilämpötila on päivällä +31 ja yöllä +21.

Pattaya City

Kaupunkikuva

Pattaya sijaitsee Siaminlahden rannalla meren poukamassa, joka rajoittuu pohjoisessa Nakluaan ja etelässä Jomthieniin. Pattayan asemakaava on ruutumainen, ja sitä halkovat tiet ja kujat pohjois–etelä -akselilla ja länsi–itä -suunnassa.

Meren puolelta luettuna kadut ovat seuraavat: Pattaya Beach Road, Second Road ja Third Road. Pohjoisesta Nakluan rajalta etelään: North Pattaya Road, Central Pattaya Road ja South Pattaya Road. Äärimmäisenä itäpuolella on Bang Na–Trat Highway (Sukhumwit Road), josta pääsee pohjoiseen Bangkokiin ja etelään Sattahipiin, Rayongiin ja aina Tratiin saakka.

Pattayan rannat

Pattaya Beach

Pattaya on olemassa rantojensa vuoksi. Pattayan ranta sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, lähellä ostosmahdollisuuksia ja illanviettopaikkoja. Pattayan ranta ja rantakatu kulkee pohjoisesta Nakluan Delfiini-ympyrästä etelään kävelykadulle saakka. Meren puolella kulkee suosittu kävelypromenadi kookospalmuineen ja levähdyspaikkoineen.

Jomptien Beach

Jomthien ranta sijaitsee Pattayasta etelään Khao Pratamnak -kukkulan toisella puolella. Jomthien on perinteisesti ollut enemmän perhematkailijoiden, eläkeläisten ja pitkäaikaisten asukkien suosiossa, sillä alueella on paljon condominiumeja, hotelleja ja bungalow-majoitusta.

Lähisaaret

Koh Larn

Koh Larn on pieni saari Pattayan edustalla noin 7,5 km mantereesta länteen. Ko Larnille on säännöllinen lauttayhteys, jonka lisäksi vuokraveneet vievät turisteja saarelle. Lautat kulkevat noin tunnin välein ja matka kestää 45 minuuttia. Pikaveneet ovat huomattavasti kalliimpia, mutta matka kestää vain 15 minuuttia. Ko Larnin läntisellä puolella on useita rantoja, jotka ovat Pattayan omia rantoja parempia, mutta osa on likaisempia kuin Jomthien ranta.

Muut saaret

Ko Larnin lisäksi Pattayan edustalla on kaksi muutakin saariryhmää, joihin kuuluvat lähisaaret Ko Sak ja Ko Krok, sekä ulkosaaret Ko Rin, Ko Man Wichai, Ko Hua Chang ja Ko Badan. Nämä piensaaret soveltuvat erinomaisesti laitesukellukseen.

Historia

Pattaya oli alun perin tavallinen kalastajakylä, kunnes Bangkokin keskiluokka alkoi käydä siellä viikonloppulomillaan 1960-luvun alussa. Myöhemmin Vietnamin sodan aikana amerikkalaiset joukot läheisestä U-Tapaon lentotukikohdasta tulivat Pattayalle vapaillaan. Sodan loputtua ja sotilaiden lähdettyä Pattaya joutui taloudelliseen kurimukseen, mutta massaturistit korvasivat sotilaat elinkeinon lähteenä 1970-luvun lopulta alkaen. Pattaya sai taakakseen maineen seksiturismin kehtona, jota kuvaa on yritetty sittemmin muuttaa.

1976 Pattaya sai itsehallinnon, ja sitä hallitsee kaupunginjohtaja, jonka valitsee kaupunginhallitus. Thaimaassa vain Bangkokilla on vastaava kunnallishallintojärjestelmä.

1997 alkanut Aasian talouskriisi oli jälleen kova isku kaupungin liike-elämälle. Monet rakennushankkeet kaatuivat ja ylimitoitettu hotellikapasiteetti johti polkuhintoihin, mutta 2000-luvulla Thaimaan vetovoima turistikohteena on jälleen noussut. Samalla Pattaya on kasvanut Thaimaan suurimmaksi lomakohteeksi ja kiinteistöjen sekä maan hinta on noussut Bangkokin tasolle.