Sää Pattayalla
29°
Osittain pilvistä
7t8t9t10t11t
29°C
30°C
30°C
31°C
31°C
LaAurinkoistaMaTiKe
31°C / 27°C
31°C / 28°C
31°C / 28°C
32°C / 28°C
32°C / 28°C

Liikkuminen Pattayalla

Liikenteen sekamelskasta huolimatta Pattayalla on helppo liikkua ja tiestö on loppujen lopuksi hyvinkin selkeä. Kaupungilla tarjotaan taksikyytejä lava-autoilla tai mopoilla, ja hinnat näissä vaihtelevat tietysti matkan pituuden mukaan. Central Pattayan alueella lavataksin yksi reissu maksaa 10฿ per hlö, kun taas mopotaksilla kyyti maksaa n.40฿. Rohkeimmille suosittelen vuokramaan mopon, mikä on vaivattomin, halvin ja mielestäni helpoin tapa liikkua Pattayalla.

Lavataksit

Lavataksit kulkevat tiettyjä reittejä, Thaimaalaiseen tapaan mikään ei ole kiveen kirjoitettua, vaan reitit voivat muuttua matkan varrella. Kyyti on erittäin helppo. Kun näet lavataksin, heiluta kättä niin, että kuski huomaa sinut ja hyppää kyytiin lavalle.Kun olet perillä, paina lavalla olevaa summeria, ja käy kuittaamassa 10฿ kuskille.

Mopotaksit

Mopotakseja löydät melkein joka kadunnurkasta, ja ne vievät sinut melkein minne vaan. Taksat kannattaa neuvotella aina etukäteen. Kyytien hinnat ovat 40฿ – 80฿ Central Pattayan alueella. Kuskeista ja kyydeistä on vaikka mitä tarinoita, joten nouset kyytiin aina omalla vastuullasi. Mopotaksit ovat muutakin kuin mopokuskeja, he auttavat sinua muutoissa, renkaanvaihdoissa, heiltä voi kysyä neuvoa mihin vaan…

Valuutta ja pankki asiat

Pattayalla ei juurikaan kortteja käytetä vaan käteisellä mennään, ehkä juuri siksi Pattayalla on valuutan vaihto pisteitä joka nurkalla. Pankeilla on ovat vaihto pisteensä, hotellit vaihtaa valuuttaa ja yksityisiä vaihto pisteitä löytyy paljon.

Pankkitilin avaaminen Thaimaassa on vaikeutunut viimevuosina ja periaatteessa tilin avaamiseen vaaditaan työlupa tai pitkää viisumi. Me kuitenkin voimme auttaa asiassa…

TransferWise

TrasferWise on helppo, nopea ja varma tapa siirtää rahaa, parempi kurssi kun pankeilla ja pienet kulut.

Viisumi-asiat

Suomalainen voi oleskella Thaimaassa 30 päivää ilman viisumia. Pidempään Thaimaassa matkailevien tarvitsee anoa viisumia Thaimaan suurlähetystöstä ennen matkaa. Viisumeita on monenlaisia, mutta yleisin on turistiviisumi jolla voi oleskella Thaimaassa 2 kuukautta kerrallaan. Tätä turistiviisumia on myös saatavana useammalla maahantulolla. Turistiviisumiin voit myös hakea paikallisesta Immigrationista kuukauden jatkoajan.

Pattayalla Immigration sijaitsee Jomtien Soi 5:lla. Lisätietoja viisumeistä löytyy Thaimaan suurlähetystön sivuilta, jotka löytyvät osoitteesta www.thaiembassy.fi.

Liikennekulttuuri

Kansainvälinen ajokortti

Suomalainen ajokortti ei käy Thaimaassa sellaisenaan vaan tarvitaan kansainvälinen ajokortti. Kansainvälisen ajokortin saa Autoliitosta tai Trafilta. Tämä on liite Suomi-ajokortille ja tuleekin pitää molemmat kortit mukana. Mikäli ei ole ajokorttia, poliisi sakottaa kortitta ajosta n.400฿. Sinäänsä ei iso summa, mutta suositellaan ehdottomasti hankkimaan kansainvälinen ajokortti, jos jotain isompaa tapahtuu niin on ainakin jonkinmoinen oikeusturva.

Kuitenkin kun olet ollut Thaimaassa kolmen kuukauden ajan, tarvitset tästä eteenpäin thaimaalaisen ajokortin. Vaikka kansainväliset lisenssit ovat laillisesti hyväksyttyjä, useilla vakuutusyhtiöillä on viittaus, jossa todetaan että kuljettajalla on oltava voimassa oleva thaimaalainen ajokortti. 

Kuten yllä mainittu, Liikenteen sekamelskasta huolimatta Pattayalla on helppo liikkua ja tiestö on loppujen lopuksi hyvinkin selkeä. Viranomaiset valvoo nykyisin vieläkin tarkemmin liikennettä ja tuntuu että valvominen on vain työpaikalla olemista eikä siviilien auttamista.

Paikallisten liikennekulttuuri on lapsen kengissä, mihin olemme tottuneet, ja tuntuu että varsinkin länsimaalaisia pysäytellään vaan ”rahastamisen” takia. Virallisesti sakot tulee maksaa poliisiasemalla, mutta usein poliisit ottaa sakon myös käteisenä.

Jos joudut onnettomuuteen

Pattaya on vilkas kylä ja onnettomuuksia sattuu jopa suhteellisen usein. Vakuutus on hyvä olla olemassa, paikalliset sairaalat ei ota potilaita ellei ole vakuutus tai raha-asiat kunnossa, ns. sosiaaliturvaa ei täältä löydy.

Valta-osa sairaaloista on kuitenkin hyvät yhteydet Eurooppaan ja vakuutusyhtiön hoitamat velvoitteet hoituvat helposti.

Hankkiminen ja omistaminen

Ajoneuvon hankkiminen

Voit ostaa auton tai moottoripyörän suoraan omiin nimiisi. Jos ostat ajoneuvosi liikkestä, sinun tarvitsee yleensä toimittaa kopio passista ja maahantuloleimasta sekä asuinpaikkatodistus jonka saat paikallisesta immigrationista liikkeeseen ja he hoitavat omistussuhteen siirron nimiisi.

Voit myös hankkia thaimaalaisen ajokortin paikallisesta viranomaiselta, jonka saa turistiviisumilla vuodeksi kerrallaan.

Asunto-osakkeen ostaminen

Ulkomaalaisomistus kerrostalo-osakkeissa on rajoitettu 49%, mikä tarkoittaa sitä että taloyhtiössä olevista asunnoista 49% voi olla suoraan ulkomaalaisen nimissä ja loput 51% on oltava thaimaalaisten / thaimaalaisen yrityksen nimissä.

Kiinteistönvälittäjältäsi saat tarvittavat tiedot asuntojen omistussuhteista ja rekisteröinneistä nimiisi.